آزمایشگاه خاکشناسی
مواردی که در آزمایشگاه خاکشناسی سبزآزمای سپاهان مورد تجزیه وآنالیز قرار می گیرند عبارتند از :
۱ ) نمونه های خاک
۲ ) نمونه های آب و محلولهای غذائی(محلولهای مورد استفاده در کشتهای هیدروپونیک)
۳ ) نمونه های گیاهی ( برگ – میوه – غده—پیاز و…)
۴ ) نمونه های کود ( کودهای آلی و شیمیایی )
۵ ) نمونه های مکمل غذایی و خوراک دام
۶ ) نمونه های سرم خون دام
۷ ) نمونه های فاضلاب و پسماندهای صنعتی و شهری
۱ – تستهای قابل انجام بر روی نمونه های خاک :
این مجتمع با دارا بودن امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی توانایی انجام کلیه تستهای مورد نیاز بر روی نمونه های خاک شامل موارد زیر را دارد :
درصد اشباع خاک (SP) – درصدگچ (Gypsum ) – درصد آهک (T.N.V) – هدایت الکتریکی یا شوری (EC) – اسیدیته خاک ( PH) – تعیین بافت خاک با روش هیدرومتر و پیپت (Texture ) – درصد کربن آلی ( OC) – ازت (N ) – فسفر قابل جذب ( P) – پتاسیم قابل جذب (K ) – آهن ( Fe) – روی ( Zn) – مس (Cu ) – منگنز (Mn ) – بور (B ) – مولیبدن (Mo ) – کلسیم ( Ca) – منیزیم ( Mg) – سدیم (Na ) – کربنات ( CO3) – بیکربنات (HCO3 ) – کلر (Cl ) – سرب (Pb ) – کادمیم (Cd ) – کروم ( Cr) – کبالت (Co ) – نیکل ( Ni) – درصد سدیم قابل تبادل (EX.Na ) – ظرفیت تبادل کاتیونی ( CEC) – تعیین نقطه پژمردگی دائم ( PWP) – تعیین ظرفیت مزرعه (FC) – وزن مخصوص ظاهری و….
ضمن اینکه کلیه عملیات مطالعاتی وصحرایی در رابطه با خاکشناسی و زهکشی و آبیاری شامل:
* مطالعات پروفیلی خاک و تهیه کارت تشریح پروفیل – تعیین مختصات دقیق جفرافیایی نقاط مطالعاتی توسط GPS – تعیین سری های خاک – بررسی وجود لایه های محدودکننده نظیر پتروژیپسیک و پتروکلسیک و Clay Pan و غیره- اجرای شبکه پیزومتری – تعیین ضریب آبگذری به روش چاهک و چاهک وارونه – تهیه نقشه شوری و قلیائیت – نقشه برداری مقدماتی و تکمیلی با استفاده از تئودولیت و در نهایت تهیه نقشه قابلیت زراعی و حاصلخیزی و طبقه بندی اراضی – تهیه نقشه قابلیت آبیاری و Land Use و…
پس از انجام تستها و بررسیهای لازم تفسیر نتایج و توصیه های کارشناسی در رابطه با هر مورد و کاربرد هر نمونه از نظرکشتهای زراعی – باغی – گلخانه ای – فضای سبز و…… و همچنین توصیه های کودی لازم جهت تقویت خاک در هر نوع کشت ارائه می گردد.
۲ – تستهای قابل انجام بر روی نمونه های آب و محلولهای غذایی :
هدایت الکتریکی (EC) – اسیدیته( PH )
کاتیونها و آنیونهای محلول ( Ca – K – Mg – SO4 – CO3 – HCO3 – Cl – Na )
نسبت جذب سدیمی ( S.A.R ) – کل املاح محلول ( TDS ) – کل مواد معلق ( TSS )
تعیین عناصر غذایی نظیر ( N – P – K – Fe – Zn – Mn – Cu – B – Mo )
تعیین ازت نیتراته – ازت آمونیاکی ( N – NH3 , N-NO3 )
اندازه گیری عناصر سنگین و مضر ( Cr – Co – Cd – Ni – Pb )
تعیین سختی کل – دائم و موقت و… – تعیین باقیمانده خشک –قلیائیت تام و..
* آنالیز نمونه های آب بر اساس مورد استفاده آن انجام گردیده و توصیه های لازم از نظر نوع کشت و تعیین تناسب آن جهت کشت مورد نظر شامل کشتهای زراعی – باغی – فضای سبزو گلخانه ای ارائه می گردد .
همچنین آزمایشات لازم برای کاربرد نمونه آب درموارد زیر نیز قابل انجام است :
* اجرای طرحهای مربوط به شیلات و پرورش آبزیان
* قابلیت شرب آب برای دام و طیور و انسان از نظر شیمیائی
* کاربرد بعنوان آب معدنی
* اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار(بارانی – قطره ای و …..)
* نصب دستگاههای تصفیه آب و دستگاههای سختی گیر
* مصرف نمونه آب در کشتهای هیدروپونیک و تهیه محلولهای غذایی
** ضمنا بر روی محلولهای غذایی تهیه شده نیز کلیه تستهای مورد نیاز انجام شده و کیفیت محلول تهیه شده بررسی می گردد.
۳ – تستهای قابل انجام بر روی نمونه های گیاهی :
بر روی نمونه های گیاهی ارسالی به آزمایشگاه شامل برگ – ساقه – ریشه – میوه و…..آزمایشات تعیین غلظت عناصرغذایی (عناصر میکرو و ماکرو نظیرازت – فسفر– پتاسیم – کلسیم – منیزیم – سدیم – کلر- آهن – مس – روی – منگنز- بور- مولیبدن و …. ) و همچنین عناصر سنگین و مضر(نظیر سرب – کادمیم – نیکل – کروم – کبالت و … ) انجام شده و براساس نتایج حاصله رابطه غلظت این عناصر در خاک و جذب آن در اندامهای گیاهی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته و توصیه های کارشناسی ارائه می گردد که این مورد در کشت محصولات گلخانه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
همچنین پس ازآنالیز نمونه های گیاهی نظیر غده های پیاز و سیب زمینی و نمونه های سبزیجات برگی چگونگی تجمع املاح بخصوص مواردی نظیر ازت مضره (نیترات ) و عناصری نظیر سرب و کادمیم بررسی می گردد و این موارد ازنظر قابلیت مصرف توسط انسان مورد تجزیه وتحلیل قرار می گیرد ودر صورت وجود مشکلاتی در این رابطه تا حد امکان توصیه های کارشناسی و راهکارهای عملی جهت جلوگیری از بروز این محدودیتها ارائه می گردد .
۴ – تستهای قابل انجام بر روی کودهای آلی و شیمیایی :
انجام کلیه تستهای لازم ( ازنظر درصد خلوص عناصر تشکیل دهنده کود و همچنین مقدار ناخالصیهای موجود و …) بر روی نمونه های کودهای شیمیایی داخلی و خارجی و بررسی کیفیت کود جهت ارائه به بازار مصرف .
همچنین انجام آزمایشات لازم بر روی مواد اولیه شرکت های تولید کننده کودهای شیمیایی و تعیین میزان خلوص آنها و تفسیر نتایج
ضمنا نمونه های کود آلی ( کودهای دامی نظیر کود گاوی – زل مرغی – ورمی کمپوست و…) و کمپوستهای گیاهی و قارچ و نمونه هایی نظیر کوکوپیت – پیت ماس و … نیز در این آزمایشگاه مورد تست قرار می گیرند و مقادیر عناصر تشکیل دهنده آنها مورد بررسی قرار می گیرد.
۵ – تستهای قابل انجام بر روی نمونه های خوراک دام و مکملهای غذایی :
کلیه نمونه های خوراک دام و مکملهای غذایی که توسط شرکتهای تولید کننده و یا شرکتهای مصرف کننده جهت خلوص عناصر غذایی و همچنین تعیین ناخالصیهای موجود به آزمایشگاه ارائه می گردد مورد آنالیز شیمیایی قرار گرفته و مقدار عناصرموجود در آن تعیین می گردد. همچنین تعیین مقدار پارامترهایی نظیر پروتئین – چربی – انرژی و فیبر نیز در این آزمایشگاه انجام می شود .
۶ – تستهای قابل انجام بر روی نمونه های سرم خون دام :
شرکتهای کشت و دام با آنالیز سرم خون دام وضعیت تغذیه و احتمال نارسایی های ایجاد شده در روند تولید شیر و تولید مثل گله خود را تحت کنترل قرار می دهند که در این رابطه این مجتمع با انجام آنالیز های لازم و مورد نظر همکاری لازم را با این شرکتها داشته است .
۷ – تستهای قابل انجام بر روی نمونه های پساب و پسماند و فاضلابهای صنعتی و شهری :
انجام تستهای عناصر سنگین و سایر یونها و همچنین تعیین پارامترهائی نظیر BOD – COD – ِDO و ….. بر روی آب و فاضلابهای صنعتی و شهری و قابلیت استفاده از این نمونه ها جهت مصارف کشاورزی و آبزی پروری و همچنین آلودگیهای زیست محیطی در این مجتمع مورد بررسی قرار می گیرد.
پاسخ دهید